Vlag
De huidige vlag van Suriname dateert van 1975 ten tijde van de onafhankelijkheid. De vlag heeft de vorm van een rechthoek. Hierop zijn vijf horizontale balken en een vijfpuntige ster terug te vinden. De horizontale balken hebben van boven naar beneden de kleuren groen, wit, rood, wit en groen in een verhouding van 2:1:4. De ster in het midden van de vlag heeft een gele kleur en heeft één punt naar boven en twee punten naar beneden.

Symboliek
De kleur groen symboliseert hoop en de vruchtbaarheid van de Surinaamse grond. De witte stroken staan voor vrede en geechtigheid, terwijl de rode stook staat voor vernieuwing, liefde en progressiviteit. Het geel van de ster symboliseert een gouden, veelbelovende toekomst voor Suriname. Elk van de vijf punten van de ster staat voor een van de grootste etnische groepen binnen Suriname: De Creolen, de Aziatische Indiërs (Hindoestanen), de Chinezen, Amerikaanse Indianen en de Europeanen.

Afbeelding

Wapen
Het wapen van Suriname bestaat uit twee Indianen die een schild vasthouden. Het schild bestaat uit een aantal onderdelen. Aan de linkerkant symboliseert een zeilschip de geschiedenis van Suriname. De palmboom aan de rechterkant staat voor het heden, maar ook voor gerechtigheid. In het midden van het schild bevindt zich een diamant, die het hart weergeeft. In het midden van de diamant geeft een vijfpuntige ster de gebieden aan waar de inwoners van Suriname vandaan komen.
Onder in het wapen is het motto Justitia Pietas Fides te vinden. Dit betekent Gerechtigheid Vertrouwen Loyaliteit.

Afbeelding